Voor het eerst wedstrijdzeilen?

Zeilen is leuk, maar wedstrijdzeilen maakt het zeilen nog veel leuker. Hoe je dat kunt doen, leggen we je hier uit.

Aanmelden via deze site

Aanmelden voor een wedstrijd doe je via deze site. Jongeren tussen de 7 en 21 kunnen zich inschrijven voor een wedstrijddag. In het aanmeldformulier kun je aangeven of je gebruik wilt maken van een optimist van de vereniging.

Wel verwachten we dat je al een beetje kan zeilen. Je hebt zeillessen gevolgd bij een zeilschool of bij je watersportvereniging. In basis gaan we ervan uit dat je CWO 1 of CWO beginner hebt gehaald.

Wat neem je mee?

Om te zeilen doe je sportieve (zeil)kleding aan met soepel schoenen. Een zwemvest verplicht, maar heb je die niet, vraag er dan een bij de vereniging die de wedstrijd organiseert.

Verder neem je mee: handdoek, een extra set kleding, zonnebrand, petje, zonnebril en eten en drinken voor aan boord.

Hoe ziet de dag eruit?

Meestal begint de dag rond 9.00 uur. We starten altijd met een palaver. Daar krijg je alle informatie over de dag. Daarna ga je naar de boot en ga je samen met de ‘voorvaarboot’ naar de start. De “voorvaar” boot helpt je bij het starten, vaart voor je uit op de baan en vangt je weer op als je klaar bent met de wedstrijd. Een wedstrijd duurt ongeveer een 30-35 minuten. Tussen de wedstrijden blijf je bij de voorvaarboot. Dan kan je wat eten en drinken en krijgt tips voor de volgende wedstrijd. Er worden 3 of 4 wedstrijdne gevaren op een dag.

Ook tijdens het terugvaren blijf je bij de “voorvaar” boot. Zo kom je veilig in de haven. Na afloop is het natuurlijk tijd om gezamenlijk de boten af te tuigen en de dag feestelijk af te sluiten met de prijsuitreiking.

Afhankelijk van de vereniging ga je tussendoor nog even lunchen op de wal.

Welke regels moet ik weten?

Als je voor het eerst gaat wedstrijdzeilen, zijn de regels uiteraard nog niet zo goed bekend. Dat snappen we, maar ook op het water zijn er voorrangsregels. De belangrijkste kun je lezen in NOR onder het kopje: BIJLAGE A Jeugdreglement voor de Optimist Groen klasse. De belangrijkste vertellen we ook tijdens het palaver en ook hier helpen we je als dat nodig is op het water.

Kunnen mijn ouders mee?

Op elke haven is een clubgebouw waar er koffie, thee en wat lekkers is te krijgen. Meestal kunnen je ouders kijken op de kant. Soms is het ook mogelijk om mee te varen met en/of te helpen.